Mivel érdemes kezet mosni koronavírus járvány idején? A rövid válasz, hogy szappannal, vízzel vagy bármivel, csak jó gyakran és jó alaposan. Akár a pálinka is megfelel. A bővebb választ pedig megadták nekünk a mikrobiológusok.
Amikor az ember fél a fertőzéstől, természetes, hogy rögtön a nagyágyút veti be. Ilyenkor vesszük elő a hypot vagy a fellelhető legtöményebb alkoholt. Ezek minden kórokozót elintéznek, gondolnánk.
Kevesen tudják azonban, hogy az alkohol csak egy bizonyos töménységig fertőtlenít jobban. Minél erősebb, annál jobb, gondolnánk. De nem így van.
Mikrobiológusok bebizonyították, hogy a 70%-os alkohol néha hatékonyabb, mint a 91%-os.
A kiirtani kívánt kórokozóktól függően. Hogy miért?
A benne lévő víz fontos szerepet játszik a fertőtlenítésben.
Dr. Elizabeth Scott mikrobiológus professzor elmondta, hogy bizonyos baktériumok ellen azért nem jó a túl tömény alkohol, mert az elpárolog, mielőtt a sejtbe jutna. A 70%-os viszont átszivárog a baktérium sejtmembránján, és hatékonyan pusztítja el. De mi a helyzet a vírusokkal?