Lecsukhatják Mészáros Lőrinc ügyvéd haverját

Lecsukhatják Mészáros Lőrinc ügyvéd haverját

Gyanúsítottként hallgatták ki Vörös Józsefet a Széchenyi Bankban művelt disznóságai miatt. Korábban ő írta Mészáros nevére Simicska cégeit, és egyéb ügyleteiben is segítette a strómant.

Lecsapott a rendőrség a csődeljárás miatt azóta már felszámolt Széchenyi Bankban működött bűnszervezet ellen kedden. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként.

9 embert őrizetbe vettek, köztük Vörös József ügyvédet is, aki Mészáros Lőrinc közeli bizalmasa.

Az állami pénzből alapított Széchenyi Bankban azt csinálták, hogy megbízhatatlan és hitelképtelen cégeknek óriási kölcsönöket adtak. A cégek a pénzt nem fizették vissza, hanem különböző haveri cégeken keresztül eljuttatták a bank közvetett tulajdonosához. Magyarán az állami pénzből feltőkésített bankból kipumpálták a közpénzt maguknak. Összesen 6 milliárd forintot nyúltak így le.

A Széchenyi Bankot már 2014-ben felszámolták, mivel annyi pénzt kiloptak belőle, hogy csődbe ment. A nyomozás olyan sokáig elhúzódott, hogy azt gondolhattuk, a NER megvédi a saját embereit. Meglepő fordulat, hogy ezek után elkapták a gyanúsítottakat. Még meglepőbb, hogy köztük egy ilyen magas körökben mozgó ember is van, mint Vörös József, Mészáros Lőrinc intézője és mindenese. A hűtlen kezelés csak az egyik lehetséges vádpont ellene.

Vörös József korábban Orbán régi oligarchája, Simicska Lajos bizalmasa volt. Később ő intézte a bukott oligarcha és Orbán új pénztárosa, Mészáros közti vagyonátírást.

Valójában persze tudjuk, hogy kinek az embere Vörös József. Orbán Viktorral való jó kapcsolatát nem csak a felcsúti milliárdoshoz köthető közös barátságuk alapján lehet feltételezni. Vörös József jogi képviselőként előkelő helyet kapott a Puskás Akadémia vezetőségében.

A mostani 6 milliárdos ügyön kívül sok más dologban is érintett volt.

  • 2010 óta Orbánékat szolgálja. Akkor még Simicska embereként ténykedett állami cégekben.
  • A MÁV-ban három év alatt nettó 180 milliót kapott megbízási díjként.
  • Mészáros Lőrinc megbízásából, de a valódi vevőt eltitkolva vásárolt termőföldeket.
  • Maga is átmeneti stróman volt Simicska korábbi cégeiben. Ezeket később Mészáros Lőrinc kapta.
  • Benne volt Matolcsy György egyik cégében is. A cégnek 3,1 millárd forint közpénzt játszott ki a jegybank egy alapítványon keresztül.

 

Vörös József egyelőre sikeresen elintézte, hogy kiengedjék, de hatósági eljárás folyik ellene. Szabadlábon védekezhet, de nyolc bűntársa továbbra is őrizetben van.

Mivel egy ilyen mélyen beágyazott és magas szinten mozgó NER-lovagról van szó, elgondolkoztató, hogy vajon hogyan merte elővenni őt az ügyészség. Vajon csak a leplezhetetlenül pofátlan lopást nem tudják tovább fedezni? Vagy fideszes belharc lehet a tisztáldozat oka?

Via.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, de orvosokból még mindig nincs elég

A kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között a városi Semmelweis kórház már nem tudta biztosítani az ellátásukat. Orvosokat, ápolókat a környező térségekből vezényelnek át.

  • 2020.10.01

Dobrev Klára: A nyugodt időskor nem kell, hogy kiváltság legyen

Október 1-je az idősek világnapja. Az Európai Parlament alelnöke szerint az időseinkkel nemcsak ezen a napon kell törődnünk, hanem az év minden napján. Ez az, amit a vámpírkormány évek óta nem tesz meg.

  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.