Szabó Szabolcs: Orbán célja a korlátlan hatalom

Szabó Szabolcs: Orbán célja a korlátlan hatalom

A Fidesz ismét kimutatta a foga fehérjét. A koronavírus-járványt használva okként, tejhatalomra törnek. A független Szabó Szabolcs arra kéri képviselőtársait, amíg nem kapnak garanciákat, addig határozottan utasítsák el ezt a törvényjavaslatot. 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő észrevette, milyen elfogadhatatlan törvényjavaslattal állt elő a Fidesz. Azonnal fel is szólalt ellene. 

Bizonytalan ideig meghosszabbítanák a vészhelyzetet. Ez pedig teljesen bizonytalan helyzetet teremtene Magyarországon. Ráadásul  gyakorlatilag bármelyik ellenzéki képviselőt le lehetne ültetni 3 évre "rémhírterjesztés" címszóval. 

Szabó Szabolcsnak igaza volt.

Pénteken be is nyújtotta a parlamentnek ezt a törvényjavaslatot a kormány. Ez alapján előre meg nem határozott időre meghosszabbítanák a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. Addig pedig lényeglében rendeletekkel irányítaná az országot a kormány.

A Fidesz kimutatta a foga fehérjét.

Ilyenek is helyt kaptak a törvényben:

  • "A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak."
  • "A veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak".
  • "Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." 

Rémhírterjesztésért egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnek majd. Ehhez ráadásul a Btk.-t is módosítani kell.  

A 444.hu írta meg, hogy a törvény áttolásához négyötödre lesz szüksége az Orbán-kormánynak. A parlament legközelebb hétfőn ül össze. Azonban erről a törvényjavaslatról az országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól. Ahhoz pedig a parlamenti képviselők négyötödének (159 szavazat) támogatása kell.

A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán reagált a törvény benyújtására. Ismét hangsúlyozta:

Orbán Viktor az elmúlt években bebizonyította, hogy minden vágya a hatalom központosítása. Miért pont most ne élne vissza vele?

Most, hogy a kormány benyújtotta a felhatalmazási törvényt, tisztán látszik: ez ebben a formában egy koronavírus-diktatúra létrejöttét jelentené.

Szabó Szabolcs ismételten arra kéri minden jóérzésű képviselőtársát, hogy határozottan utasítsuk el ezt a törvényjavaslatot.

Legalábbis addig mindnképp, amíg nem látnak a szövegben garanciákat, amíg nem veszik ki az Országgyűlés nélküli működésre vonatkozó részt, amíg nem látnak egyértelmű és rövid határidőt a rendkívüli jogrenddel kapcsolatban, amíg nem látnak a Btk. módosításra vonatkozó rész törlését.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Baromságok, akiket Orbán ma reggel mondott

Orbán Viktor péntek reggeli prédikációit heteken át nélkülöznünk kellett. Most aztán ömlesztve kaptuk a hülyeségeket. Szerinte a magyar ember tengerre vágyik, a migránsok terjesztik a koronavírust, a nyugat pedig egyre hanyatlik.

  • 2020.07.03

Rabszolgák leszünk: heti 7 nap munka, havi 1 szabadnap

A vészhelyzet lejárta után is marad a rabszolgatörvény, továbbfejlesztett verzióban. A Fidesz látástól jövő Mikulásig dolgoztatná a magyarokat.

  • 2020.07.03

Újabb 7 milliárdot költ a Fidesz stadionépítésre, tovább sarcolják az önkormányzatokat

191 milliárdot tapsol el a kormány különböző beruházásokra. Sem a munkanélküliek, de az önkormányzatok sem kapnak semmit.