Greta Thunberg keményen beszólt a világ vezetőinek

Greta Thunberg keményen beszólt a világ vezetőinek

A svéd zöldaktivista lány szerint a világ vezetői kudarcot vallottak és elárulták generációját - vádolta meg őket az ENSZ világtalálkozóján.

Úgy tűnik, hogy Donald Trump mit sem vett észre abból, amit Greta igyekezett elmondani az indulatos beszédében. Az éghajlati aktivista a New York-i klímacsúcson 66 állam- és kormányfő előtt nyilvánította ki érzéseit a jelenlegi klímaváltozás helyzetével kapcsolatban.

„Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás küszöbén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedés tündérmeséiről tudnak beszélni. Hogy merészelik?” – hangzott el a kérdés.

Az amerikai elnök tegnap késő este a Twitteren reagált az aktivista beszédére, ahol vélhetően szarkasztikusan megjegyezte: „Nagyon boldog fiatal lánynak tűnik, aki egy fényes és csodálatos jövőre vár. Jó ezt látni!” A poszthoz azt a videót is csatolta, amelyben Greta épp beszédet tart az Egyesült Nemzetek Szervezetének és pont nem vidámnak tűnik, sokkal inkább feldúltnak és dühösnek.

Greta a felszólalásában azt is elmondta, úgy érzi, hogy a kormányfők még mindig nem elég bátrak ahhoz, hogy elmondják mi is történik valójában. Csupán átejtik az embereket, de a fiatal aktivisták egyre inkább kezdik megérteni az árulásukat.

„Maguk ellopták az álmaimat és a gyermekkoromat az üres szavaikkal. Az egész generációm szeme Önökre néz. És, ha úgy döntenek, hogy inkább kudarcot vallanak, azt - most mondom - soha nem fogjuk megbocsájtani! Nem engedjük, hogy kikerüljék ezt a problémát. Éppen itt és most húzzuk meg a vonalat!” – mondta Thunberg.

Amikor az aktivista augusztus végén megérkezett New York-ba, azt mondta, hogy nem sok reményt lát arra, hogy képes lesz meggyőzni az elnököt, hogy tegyen lépéseket az éghajlati veszélyhelyzetben: „Csak azt kérem majd, hogy hallgassa meg magát a tudományt, de ő nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni. Ha senki sem volt eddig képes meggyőzni őt az éghajlati válságról és annak sürgősségéről, én miért tudnám?"- kérdezte.

Valószínűleg ezért lehetett az a csalódott pillantás, amit akkor láttunk, amikor Trump elhaladt Greta előtt.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Rossz hírünk van a villámáradásokkal kapcsolatban, egyre rosszabb lesz a helyzet

A villámárvizek jellemzően nyáron jönnek létre, a számuk pedig egyre nő.

  • 2020.06.29

LMP: A Duna nemzeti kincs, ma jobban a védelmünkre szorul, mint valaha!

Az LMP a Duna napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetes vizeinket, a Dunától a Balatonig, ma is számtalan veszély fenyegeti. Ezekre a kihívásokra egyedül a zöld politika tud hatékony választ adni.

  • 2020.06.18

Karácsony támogatja az Európai Zöld Megállapodást

Figyelmeztettük az európai politikusokat, hogy a járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem - írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.