Most akkor ez klímahiszti vagy klímavészhelyzet?

Most akkor ez klímahiszti vagy klímavészhelyzet?

Bár egyesek még mindig kételkednek a létezésében, de legalábbis az emberi tényező szerepében, számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre a klímaváltozással kapcsolatban.

Az amerikai űrügynökség (NASA) adatai alapján megállapítható, hogy 1950. óta megduplázódott a légkörben megtalálható szén-dioxid mennyisége, ráadásul a történelem során még sosem mértek ilyen magas szintet. A bolygó földfelszíni hőmérséklete a késő 19. század óta 0,9°C-kal emelkedett, főképp a növekvő légköri szén-dioxid következtében.

Az óceánok az 1970-es évek óta folyamatosan egyre melegebbek. A jégtáblák évről évre több millió tonna jeget vesztenek, a tengerszint az elmúlt száz évben 20 centimétert emelkedett, ennek nagyobb részét az elmúlt két évtizedben. Elsőre talán nem sokat mondanak ezek a számok, de azt senki nem mondhatja, hogy nem érzi, hogy valami nincs rendben az időjárással. Ha pedig innen közelítjük meg, a tudományos tények bizonyító erejűek.

Szélsőségesebb lett az időjárás: több a pusztító vihar, az extrém hőmérsékletváltozás, viharok és árvizek pusztítanak világszerte.

Mit kell tudnia erről egy magyarnak?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint:

  • Az utóbbi 36 évben csaknem 2 fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet Magyarországon, a legutóbbi 36 tél középhőmérséklete pedig 1,9 fokkal nőtt.
  • Magyarországon is gyakoribb lett a szélsőséges időjárás, csökkent a fagyos napok száma, azonban nőtt a hőségnapok (30 fok felett) száma.
  • A 20 mm-t meghaladó csapadékú napok viszont enyhe növekedést mutatnak, és a száraz időszakok hossza (vagyis a leghosszabb időszak, amikor a napi csapadék nem éri el az 1 mm-t), jelentősen megnövekedett a 20. század eleje óta.

Mi még emlékezhetünk azokra az időkre, mikor szinte egész télen hó borította be a tájat. Manapság pedig egyre ritkábbak nyaranta azok a napok, amikre nem jelentenek hőségriadót. Bár Budapestet semmilyen tenger nem fogja elnyelni, nem a Gellért-hegyől szakadnak le a jégsapkák, igenis kötelességünk fellépni a globális klímaváltozás ellen.

 

De mit tesz Magyarország és Budapest vezetése?

Mit tesz mindez ellen az ország fideszes vezetése? Semmit. Vagyis ahol lehet, ott ront egy kicsit az amúgy nem fényes helyzeten.

Például bojkottálja a klímaügyben összehívott rendkívüli ülésnapot.

A Fidesz akadályozza a megújuló energiák (szél, nap, víz) elterjedését Magyarországon.

Vagy áthárítja az egyénekre az összes felelősséget.

Miközben irtja a budapesti fákat.

A klímaváltozás valóság, ami ellen mindenkinek kötelessége a maga szintén megtenni, amit tud. Persze a kormányok és a nagyvállalatok nélkül nem lehet valódi változást elérni, épp ezért olyan vezetőkre van szükség, akik valóban tesznek bolygónk megóvásáért!


Üzenet...

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Karácsony megbízásából Szabó Rebeka komoly eredményt érhet el az állatokért

Karácsony Gergely nem az a politikus, aki a levegőbe beszélne. Fontos kampányígéretét váltja valóra ismét.