Összefogással próbálják megvédeni a Hamzsabégi sétányt

Összefogással próbálják megvédeni a Hamzsabégi sétányt

Megrémítették a helyi lakosokat a Hamzsabégi út fáira festett narancssárga pöttyök, amik feltehetően egy parkkal szomszédos vasúti sín bővítéséhez kapcsolódnak.

Vasúti nagyberuházástól tartanak, amely következtében elveszíthetik gyönyörű ligeti sétányukat.

"A játszótér felé sétálva feltűnt, hogy a Hamzsabégi úti sétány vasúti sín felőli oldalán a fákon narancssárga pöttyök láthatók. A választókerületi képviselőt felhívva kiderült, hogy a felfestések parkkal szomszédos vasúti sín bővítéséhez kapcsolódnak, ugyanis a vasúti sínt 3 sínpárosra kívánják bővíteni. Az infrastruktúra fejlesztését a fák kivágásával és a játszóterek területének csökkentésével oldják meg. A több évtizedes fák kivágásáról és a zöldterület jelentős csökkentéséről a lakosság véleményét nem kérdezték, illetve nem is tájékoztatták az újbudai lakosokat sem, mivel a terület jelenleg a MÁV Zrt. tulajdonát képezi" - olvasható az egyik levélben, amit az Index az ügy kapcsán kapott.

Nagyon kevés információt csepegtetett ki a Nemzeti Inrastruktúrafejlesztő Zrt., így a helyiek és az ellenzéki jelöltek saját kezükbe vették az irányítást: bátran lépnek fel a dolog mellett és reménykedve gyűjtik az aláírásokat a ligetért, hogy megóvják azt a veszélytől.

Barabás Richárd egyéni választókerületi jelölt Facebookra posztolt videójában lobbizik azért, hogy ne vágjanak ki több fát Újbudán és, hogy megvédjék a Hamzsabégi úti fákat. Kisfilmjében elmondja, hogy az ő véleményük az ellenzéki oldalon az, hogy egy ilyen horderejű beruházásnál a legelső dolog, hogy az ott élőket tájékoztassák és velük folyamatos kontaktusban maradjanak. 

Mindeközben hol van fideszes, újbudai polgármesterünk, Hoffmann Tamás? Sehol. Úgy tűnik, nem igazán foglalkozik azzal, hogy a Hamzsabégi sétány fáinak kivágását megakadályozza. Pedig ez a környezetvédelmi szempontokon túl, a kutyasétáltatók, a gyermekes családok, a biciklisták és az ingatlantulajdonosok számára is fontos lenne. 

Az Index felkereste a MÁV-ot, hogy megtudják mégis hány fa kivágását és milyen beruházást terveznek a helyszínre.

A cég a már imént említett Nemzeti Inrastruktúrafejlesztő Zrt.-hez irányította őket, ahol egyelőre sem ezekre a kérdésekre, sem arra, hogy miért nem kapnak közérthető tájékoztatást az eseményekről, nem adtak választ.

A helyi önkormányzat szerint a fákon lévő pöttyök nem egyenlőek a fák kivágásával.

A lap az újbudai önkormányzatot is megkereste, akik csakugyan azt mondták, hogy részletekről a NIF tud teljeskörű felvilágosítást adni. Annyit azért elárultak, hogy a fák bepontozására a tervezés előkészítéséhez szükséges egyik munkafázisként, fafelmérés, fakataszter készítése céljából került sor a NIF részéről. A parkban azokat a fákat mérték fel, amelyek esetlegesen a kivitelezéshez szükséges felvonulási területen helyezkedhetnek el. - írta meg az Index.

A NIF pályázatot írt ki a Kelenföld és Ferencváros állomások közötti 6 km-es szakasznak a fejlesztésére.

Ez egy háromvágányú kapcsolat és újabb elővárosi megállók kiépítését, illetve egy ehhez szorosan kapcsolódó projektként a Déli vasúti összekötő híd szélesítését is magába foglalja. Mivel ez a szakasz a MÁV Zrt. egyik legforgalmasabb állomásköze, így ezen a területen a NIF korábbi, projektismertetése szerint az átjárhatósági követelmények és a vonalszakasz szűk keresztmetszete miatt fejlesztések szükségesek. Még, ha valóban szükséges is, nem kellene tisztázni ezt a lakókkal? Azt mondjuk tudjuk, hogy könnyebb a fejük felett dönteni.

Elég elkeserítő, hogy annak, akinek ebben a helyzetben cselekednie kellene, az csak áll és néz, ellenben a helyi lakosokkal és az ellenzékkel, akik minden energiájukat és lehetőségüket felhasználva próbálják megmenteni a szeretett Hamzsabégi ligetet. Ezzel kéne foglalkozni Hoffmann, és nem a Kubatov-lista bővítésével!

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.10

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.08.06

Mától visszatér a szépidő

Az elmúlt napok fülledt szürkesége után mostantól ismét élvezhetjük a nyarat.

  • 2020.07.31

Két évet vesz el az életünkből a légszennyezettség

A legszennyezettebb országokban akár 10 évvel is rövidülhet az élet a rossz levegő miatt.