A vírus egy nagyon sikeres homokszem a gépezetben

A vírus egy nagyon sikeres homokszem a gépezetben

Jordán Ferenc hálózatkutató biológussal készített interjút a Válasz Online. A tudós sok összefüggést feltárt a járvány, a klímaváltozás, a politikusok szerepe és a globalizáció között. Mellesleg a mostani járványt is megjósolta fél évvel előre.

Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet vezetője már egy korábbi interjúban borítékolta, hogy a globalizáció előbb-utóbb világjárványhoz fog vezetni.

Vissza fogjuk még sírni a középkori pestisjárványokat: az emberiség az elmúlt évtizedekben mást sem tett, mint megágyazott az új vírusoknak és más kórokozóknak.

 Az probléma gyökere az emberek zsúfolt együttéléséből és a mindent behálózó kapcsolatrendszerekből ered. A fertőzések terjedését rendkívül megkönnyítette a globális személy- és teherforgalom. Viszont azt cáfolta, hogy a migráció okozta volna a járványt. Ez csak politikai csúsztatás.

Pont ez a globalizáció lényege: bármiféle migrációs krízishelyzet nélkül is ugyanannyira össze vagyunk kötve egymással. Napi sok ezer repülőjárat mellett egy vírus pont ugyanúgy utazhat egy elegáns üzletemberben, mint egy zöldhatáron át gyalogló menekültben.

A járvány kétségtelenül világméretű. Viszont mint ahogy a globalizáció más előnyeiben és hátrányaiban, ebben sem egyformán osztoznak a különböző országok és kontinensek. Jordán Ferenc felhívta a figyelmet, hogy Afrikában nagyon sok áldozatot szedhet a koronavírus.

"Amikor mennek azok a reklámok, ahol egymás kezét fogja egy fehér, egy fekete, egy sárga, meg egy piros gyerek nagy szeretetben, nos, azok az idilli képek addig tartanak, amíg van elég maszk."

Az járványok, a környezetszennyezés, a természetkárosítás és a klímaváltozáshoz hasonló globalizációs problémák megoldása a rendszer ésszerűsítésében rejlik. A tudós szerint lehet, hogy ez a járvány, mint külső tényező most rákényszeríti a világot erre.

"Nem olyan nagy baj az sem, ha az alsógatyánk nem Bangladesből vagy Kínából érkezik."

Ebben a pillanatban, 2020 márciusának közepén tragikusnak látszik a vírus okozta helyzet, de bőven lehet, hogy ez indít el minket a normalizálódás felé. [...] A személyes sorsok szomorúak most, de globálisan ez egy lecke. Amit jól meg kell tanulnunk. Rég vissza kellett volna vágni rendszereket, akkor lehetett volna kíméletesen, lassan. Most nagy robajjal, hirtelen dőltek össze.

A kutató szerint nagy a felelőssége a politikusoknak ebben a nehéz időszakban. Magyarországon csakúgy, mint a világban mindenhol.

A politikusokat ugyanis épp ilyen helyzetek kezelésére tartjuk. Csak ne felejtsük el a tanulságot, miközben kikecmergünk ebből. [...] Most viszont nemcsak a honi politika már megszokott működését látjuk, de a vezetésen belül is bizonytalanság látszik. [...] Van itt egy kis káosz. Nincs az az érzése az embereknek, hogy vérprofik vigyáznak rá és megtesznek mindent, ami lehetséges.

A politikusok kritikájában név szerint megemlítette az amerikai elnököt, aki az "Amerika az első" választási jelszavát a világ többi részének rovására értelmezi.

A hírek szerint Donald Trump épp megkörnyékezte a szérumgyártó cégeket, hogy csak Amerikának gyártsanak. Nem Uzival ment oda mondjuk, csak hülye citromsárga hajjal, de az lehet, hogy még súlyosabb fenyegetés.

Az interjúban Jordán Ferenc közérthetően összefoglalja, mi is valójában a vírus. Arra a kérdésre pedig, hogy mire jó ez az egész a vírusnak még egyszerűbben válaszolt.

Semmire. Meglehetősen szenvtelenül tekint a világra. A vírus nem más, mint egy nagyon sikeres homokszem a gépezetben.
"Jobb, ha nem is a vírussal törődünk, hanem magunkkal. Azzal, hogy ne adjuk tovább. A terjedését kell megállítani. Ennyit tehetünk most gyorsan. Az eddigi adatokból az látszik, hogy a karantén nem rossz megoldás ugyan, de a legjobb, ha az emberek nem mozognak."

A biológus érzékletes irodalmi példával illusztrálta, mit nyerhetünk, ha az önkéntes karantént választjuk.

"Úgy tűnik, két hónap alatt átszalad egy országon és lecseng. Ez alapján tehát itt nekünk, magyaroknak a Háború és békét nem érdemes most levennünk a polcról, de talán érdemes egy-két Rejtőt betárazni."
Ha egy-két hétig mindenki otthon marad, legrosszabb esetben két hónapig, akkor vége lehet. Nem mondtam nagyon újat, ez folyik már a csapból is. Meg víz, amelynek segítségével és szappannal gyakran kezet kell mosni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.