Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

A világot elárasztották az új koronavírussal kapcsolatos híradások. Folyamatosan repkednek a fejünk felett az információk. Nem csoda, ha már nem tudjuk követni mindet. Összeszedtük a vírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat egyetlen cikkbe.

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Azóta nagy utat járt be: Olaszországot karanténzóna alá vonták. A WHO világjárvánnyá minősítette a SARS-CoV-2-re keresztelt vírust. Sorra zárják be az európai iskolákat, egyetemeket. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. Ráadásul már a labdarúgó Európa-bajnokságot és a tokiói olimpiát is elhalasztották. 

De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni? Mik a tünetei? Összegyűjtöttük és megválaszoljuk az új koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mégis mi az a koronavírus?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkeztek jelzések. Ezek alapján a közép-kínai Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak. Ennek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én az új típusú koronavírust (COVID-19) azonosították.

Nem a mostani, SARS-CoV-2-re keresztelt koronavírus létezik csak. Ezek a vírusok onnan kapták a nevüket, hogy elektronmikroszkóppal nézve, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik vannak. 

A világjárványt okozó vírust kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették. Később a WHO javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek nevezik.

A WHO főigazgatója egy sajtótájékoztatóján a vírussal kapcsolatban úgy fogalmazott:

A vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, de több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, ugyanakkor megfékezhető.

Ha elkapom, meghalok?

Világviszonylatban mára több mint 5,1 millió beteget regisztráltak koronavírussal. Több mint 333 ezer halálesetet jelentettek világszerte, valamint 1,9 millióan gyógyultak meg. A hivatalos becslések alapján a halálozási ráta 3,4% lehet. 

Ugyanakkor szakértők szerint ez a szám alacsonyabb lehet: 2% körüli. Egy ilyen új vírusnál azért nehéz pontos számokkal szolgálni a halálozás tekintetében, mert sok az észre nem vett, enyhe beteg. De, ha a legkedvezőbb becslések számát, az 1%-ot nézzük, akkor is az influenzánál egy veszélyesebb vírusról beszélünk. Az ugyanis 1% alatti halálozással jár.

A halálozások legnagyobb része az idősebbekből és a már súlyos betegségben szenvedők köréből került ki. A leginkább veszélyeztetettek a 65 év felettiek. A legkevesebb halálozás pedig a 30 év alattiaknál fordul elő. 

A Kínai Járványügyi Központ kutatása szerint a koronavírusos megbetegedések 80%-a enyhe lefolyású. Nagyjából 15% a súlyos esetek aránya, és a betegek 5%-a kerül kritikus állapotba.

Van ellenszere?

A koronavírusok, így az új koronavírus ellen nincs védőoltás. Gyógyszer, antibiotikum nem fejleszthető rá, védőoltás viszont igen, ami felkészíti a szervezetet a vírussal való találkozásra és a védekezésre. Természetesen már megkezdődött a vakcinafejlesztés. A védőoltás előállítása azonban akár 1-1,5 évig is eltarthat.

Mivel jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere, így enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél. Súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

Antibiotikum nem hat a vírus ellen, de ha az orvosa mégis antibiotikum-kúrát javasol, az az esetleges gyulladásos-szövődmények ellen hathat.

Hogyan lehet elkapni az új koronavírust?

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed - tájékoztat a koronavirus.gov.hu. Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a közelben tartózkodó másik emberre.

De az arcunk, szánk, orrunk megérintését is kerülni kell. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével ugyanis a vírus a kézre kerülhet, ezt követően pedig a szervezetünkbe. Azt nem tudni, pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken. De az biztos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Viszont vannak olyan betegek, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.

Akkor egy maszk megvéd a vírustól?

A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához. A nagyon alap maszkok, amiket most a legtöbben beszereznek, alapvetően nem védenek a vírussal szemben. Bár egy jobb maszk képes egy kicsit védeni a a szánkat és az orrunkat, a szemünket nem óvja meg. Márpedig a fertőzés nem pusztán orron és szájon át, de a szemen keresztül, vagy később a fertőzött ruhán, kézen, telefonon keresztül is bejuthat a szervezetbe. 

Maszkokat tehát alapvetően inkább annak érdemes viselnie, aki beteg. Ő ezzel nagyobb valószínűséggel előzheti meg azt, hogy a vírust továbbadja. Viselése tehát mások védelme érdekében javasolt.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztatási oldal ugyanakkor azt javasolja, amennyiben valakinek valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot.

Hogyan védekezhetek még?

Nagyon fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat.

A vírus megelőzésével kapcsolatos legfontosabb szabály egyértelműen a gyakori és alapos szappanos kézmosás. Vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt.

Köhögésnél, tüsszentésnél mindig használjunk zsebkendőt. Használat után pedig azonnal dobjuk ki, majd mossunk kezet.

A maszk, ahogyan az előző pontban már leírtuk, önmagában nem elég. Környezetünk védelme érdekében javasolt, ha légúti tünetektől szenved. 

Ne menjünk olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek. Ne utazzunk gócpontokba, mint Észak-Olaszország. De a legbiztosabb, ha egyáltalán nem utazunk külföldre. Kerüljük a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet.

A zárt terekben szellőztessünk gyakran.

Kerüljük a megszokott érintkezési formákat. Például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos elhagyni egy időre. 

A tiszti főorvos fontos tanácsai otthonra: Amennyiben valaki nem egyedül él, akkor különítse el a háztartásban magát olyannyira, amennyire az csak lehetséges. Takarítson, fertőtlenítsen gyakran. Hipóval, klórtartalmú, vagy vírusölő fertőtlenítő szerekkel. 60 fokon mosson és mosogasson. Ez egy nagyon érzékeny vírus, tehát a környezetben nagyon gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, kiszárad néhány órán belül, illetve már ötven-hatvan fokon tulajdonképpen elpusztul. Különítsék el a fertőzött, fertőzés-gyanús személy eszközeit a család többi tagjáétól. Ne konyharuhát használjunk, hanem inkább papírtörlőt. Fontos a köhögés, tüsszentés szabályainak a betartása. Használjunk papírzsebkendőt, és azt azonnal dobjuk ki a szemetesbe, utána lapos kézmosás. A háztartási hulladék kezelésére használjunk dupla falú zsákot.
A legbiztosabb védekezési mód az, ha a lehető legritkábban, csak nagyon szükséges esetekben hagyjuk el otthonunkat. 
Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus kiemelten veszélyes lehet az idősebb generációkra. Ezért ők azok, akiknek a leginkább otthon kellene maradnia. Ideális esetben a családok gondoskodjanak róluk, de akinél ez nem megoldható, azok a helyi önkormányzatokhoz fordulhatnak segítségért.

Hogyan mossak kezet?

Korunk egyik legmenőbb zenekara, a Foals oktatójellegű videoklipet készített Wash Off című számához. Ebben jól bemutatják, hogyan mossunk a lehető legalaposabban kezet. A videó itt nézhető meg.

Magyarország Kormányának oktatóvideója a helyes kézmosásról:

A helyes kézmosás 6 lépése (Budapest Főváros Kormányhivatala, WHO) 
- Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk. Legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás.
- Kézmosás során fontos a meleg víz és szappan használata.
- Kézmosás után papír kéztörlővel sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre.
- A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről.
- Minél szárazabbra töröljük kezünket, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben.
- Ruházatba történő kéztörlés nem helyes, újra szennyeződhet kezünk. Az elektromos kézszárítók használata sem ajánlott.

Mik a vírus tünetei?

A SARS-CoV-2 vírus leggyakrabban enyhébb tünetekkel jár. Úgy mint láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság.

Ritkább esetben sajnos súlyos tünetei is lehetnek, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Egy februárban a kínai Vuhani Egyetem Zhongnan Kórházában végzett kutatás kimutatta, hogy a koronavírussal kapcsolatba hozható megbetegedések 99%-ában megjelent a láz, a betegek több, mint fele pedig gyengeséget és száraz köhögést tapasztalt. Nagyjából harmaduk érzett izomfájdalmakat vagy légzési nehézséget. A betegség átlagos lefolyásáról itt írtunk részletesen:

Mi a különbség a koronavírus és az influenza tünetei között?

Orvoshoz menés nélkül is találhatunk segítséget arra, hogy eldöntsük: koronavírus, megfázás, vagy influenza tüneteit tapasztaljuk-e.

Láz például a koronavírus és az influenza esetén gyakori, a megfázásnál azonban ritka tünet. Légszomj viszont már csak a koronavírus esetében tapasztalható. Orrfolyás, orrdugulás pedig a koronavírus esetében kifejezetten ritka, a megfázásnál gyakori, az influenzánál pedig előfordulhat. 

A teljes táblázat:

(Forrás: 444)

Honnan tudhatom, hogy elkaptam-e?

Az előző pontba felsorolt tüneteket tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést? Akkor fontos, hogy ne menjen orvoshoz, emberek közé és ne használja a tömegközlekedést. Azonnal hívja háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámainak valamelyikét. A zöldszámok: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456.

A telefonon feltett kérdések majd megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

Ha a jellemző tünetek mutatkoznak, akkor szűrővizsgálatot fognak elvégezni a koronavírus kimutatására. 

Tünetmentesen ne kérjük szűrővizsgálat elkészítését. Nem fogják elvégezni, mivel indokolatlan. És pazarlás is lenne. 

Mi lesz, ha kiderül, hogy elkaptam a koronavírust?

A beteg állapotától is függ: Ha szállítható, a beteget a mentőszolgálat egy arra kijelölt kórházba szállítja. Ott elkülönítik további ellátás céljából.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, ha még több helyre lenne szükség, bekapcsolható a rendszerbe a többi budapesti és vidéki kórház is. 

Müller Cecília ugyanakkor elmondta: lesznek olyan betegek,akikről bebizonyosodik a koronavírus elkapása, de csak enyhe tünetei lesznek. Nekik nem kötelező intézménybe vonulniuk, de elkülönítve kell maradniuk, hogy mást ne fertőzzenek meg. Ha otthonukban maradnak, akkor ott van körülöttük a család, a fertőződés lehetőségét pedig el kell zárni. Vagy lehetőség van arra, hogy más ingatlanba megy, vagy az is megengedett, hogy a családja elköltözik. Ha nem tudják ezt megoldani, akkor rendelkezésre áll az intézményi karantén.

Mire jó a 14 napos karantén?

Megfigyelés alá azok kerülhetnek, akik igazolt vagy valószínűsíthető fertőzöttel szorosan érintkeztek. Emiatt ők maguk is fertőzöttek lehetnek, csak a lappangási idő miatt még tünetmentesek. Ez a lappangási idő az 14 nap, amelyről a koronavírus kapcsán a legtöbbet hallani.

Az Index úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: Akinél már tünetek is jelentkeznek, és akár szoros kapcsolata volt fertőzöttel, akár kockázatos helyen járt, onnantól gyanúsnak minősül, és kórházi elkülönítés vár rá. Aki viszont csak kockázatos területen járt, annál az úgynevezett járványügyi megfigyelést nem tartják indokoltnak, elég, ha saját magát figyeli otthonában. 

Ezért rendelik el egyre több munkahelyen is azt, hogy külföldi utazást követően ne menjünk be dolgozni 14 napon keresztül. 

A járvány szempontjából különösképp érintett országok esetén a hatósági kötelezi az onnan hazatérő magyarokat a két hetes karanténra.

Ha azt mondják, karanténba kell vonulnom, az kötelező érvényű?

Minden járványügyi intézkedést kötelező végrehajtani. Nem csak hogy nincsen szükség a beleegyezésünkre a karantén alá helyezéshez, kényszeríthetőek is vagyunk rá. A teljes körű tájékoztatáshoz ugyanakkor minden karantén alá helyezettnek joga van.

Elmondjam a főnökömnek, ha a vírus tüneteit észlelem magamon?

Igen, mindenképp. A munkavállalót is tájékoztatási és együttműködési kötelezettség terheli. Saját magunk, és munkatársaink védelmében is szóljunk, figyeljünk egymásra. 

Ha az derül ki, hogy valaki más fertőződött meg a munkahelyeden, akkor egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Előállhat olyan helyzet, amikor az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei nem biztosítottak. Hogy egy munkatárs megfertőződése ilyennek minősül-e, és hogy ez alapján a többi munkavállaló jogszerűen tagadhatja-e meg a bejárást, arra nem lehet általános választ adni, ezt mindig esetről esetre kell megvizsgálni. A TASZ munkajogi kisokosában azt írja, álláspontok szerint ha egy munkahelyen kiderül, hogy koronavírussal fertőzött személy dolgozott akkor a vele kapcsolatba kerülő többi munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést.

Ha a munkavállaló a munkahelyen veszélyben van, nem köteles bemennie a munkahelyére, jogszerűen tagadhatja meg a munkavégzést.

Félek bemenni a munkahelyemre, megtagadhatom, hogy bejárjak?

Az, hogy félsz a megfertőződéstől, önmagában nem jogosítja fel arra, hogy megtagadd a munkavégzést. Ilyenkor is be kell mennie dolgozni. Ellenkező esetben a munkáltató felmondással vagy azonnali hatályú felmondással megszüntetheti a munkaviszonyt.

Elküldhetnek kényszerszabadságra, vagy fizetés nélküli szabadságra?

A törvény szerint nincs olyan, hogy „kényszerszabadság”. Kétféle szabadság van: fizetett és fizetés nélküli szabadság.

A munkaidőt  viszont a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, és ez hatással lehet a bérezésre is.

Amennyiben karanténba kerülsz, a munkáltató nem mondhat neked fel. Ha a dolgozó azért nem tud munkába járni, mert beteg és az egészségügyi hatóságok járványügyi zárlat (karantén) alá helyezték, akkor a munkavállaló keresőképtelennek minősül és táppénzre jogosult a karantén első napjától.

Ha nincs, akire rá tudom bízni a gyerekeimet, megtagadhatom, hogy dolgozni menjek?

Jelenleg határozatlan ideig minden bölcsőde, óvoda és iskola zárva tart, szülői igény alapján azonban megszervezik a gyermekek napközbeni, kiscsoportos felügyeletét. Ez alapján a kisgyermekes munkavállalók nem mentesülnek a munkavégzés alól, hiszen az iskolák – elvileg – ellátják a gyerekek felügyeletét.

Kötelezhetnek otthoni munkavégzésre?

Igen. Ilyenkor pedig azonos szabályok vonatkoznak a munkavégzésre – munkaidő, munkabér tekintetében –  mint normális esetben, csak a munkavégzés helye változik meg. Arról viszont egyeztetni kell a munkaadóval, hogy a dolgozó fel van-e készülve a homeofficera. Van-e internetelérés, laptopja és a többi szükséges eszköze. Ezeket mind-mind egy szabályzatban rögzíteni kell. 

Mit jelent a kihirdetett vészhelyzet?

A kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus elleni védekezés érdekében. Ebből következik, hogy az önrendelkezés joga korlátozás alá eshet, a kormány meghatározott cselekményeket megtilthat a nagyobb baj elkerülése érdekében. 

 • Korábban megtiltották a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt.
 • Augusztus 15-ig biztosan nem lehet rendezvényeket szervezni. Polgári esküvő és temetés is csak szűk körben tartható
 • Az egyetemi oktatást felfüggesztették. Intézménylátogatási tilalom lépett életbe.
 • Az iskolák bezárták. Ennek értelmében a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Az igazgatónak be kell járniuk. A tanároknak pedig folytatniuk kell a tanítást digitális eszközökkel.
 • A vendéglátóhelyek csak 15.00 óráig tarthatnak nyitva. A zárás csak az élelmiszert, vegyi árut és higiéniai termékeket árusító üzleteket, a gyógyszertárakat és üzemanyagtöltő állomásokat nem érinti. 
 • Budapest és Pest megye kivételével ezt a korlátozást azóta enyhítették. Vidéken május 4-től megszűnt a kijárási korlátozás. Ugyanakkor üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön országszerte kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.  
  • Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9.00 és 12.00 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.
  • Vidéken kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.
  • A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.
 • Betiltották a zenés-táncos rendezvényeket. A korlátozás csak a vallási szertartásokat, a polgári házasságkötéseket és a temetéseket nem érinti. 
 • A sportrendezvényeket mostantól csak akkor tarthatják meg, ha nincsenek nézők. A színházakat, múzeumokat, mozikat, közgyűjteményeket és közösségi színtereket pedig bezárják. 
 • Már a határokat is lezárták. Repülők, buszok, vonatok más országból csak a visszaállított általános határellenőrzés mellett jöhetnek Magyarországra. Ennek értelmében hazánk területére csak magyar állampolgárok léphetnek (illetve a magyar állampolgárok esetlegesen más állampolgárságú szülei és házastársai, amennyiben van tartózkodási helyük vagy engedélyük), a külföldieket visszafordítják. 

A vészhelyzetről részletesebben itt írtunk:

Mindemellett a kormány március 28-tól április április 11-ig kijárási korlátozást is bevezetett. 

Ennek értelmében mindenkinek minimálisra kell csökkentenie a társas érintkezést. Más embertől legalább másfél méter távolságot kell tartani. Nem szabad vendéglátó üzletben tartózkodni. A legfontosabb: Alapos indok nélkül ne hagyjuk el az otthonunkat.

 • Csak munkavégzés és az alapvető szükségletek miatt lehet majd elhagyni a lakóhelyet.
 • A rendelet másik fontos eleme, hogy az időseket és a fiatalokat elválassza egymástól. Ennek értelmében reggel 9.00 és 12.00 óra között a 65 év felettiek látogathatják majd csak az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat. Ebben az időszakban a fiatalabbak nem mehetnek be.

Az új rendeletben az szerepel, lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására kell alapos indok. Tehát: amennyiben valaki albérletben lakik, a lakcímkártyáján pedig más cím szerepel, nem kell megijednie, nem fogják megbüntetni ezért. A lényeg, hogy onnan ne jöjjön ki, ahol lakik.

 

A kijárási korlátozásról itt írtunk részletesen:

 

Rohanjak a boltba beraktározni tartós élelmiszerből?

Már most jelentős forgalomnövekedést eredményezett a magyar boltokban a vírus miatti roham. A kormányzati információs oldal ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is csak saját szükségleteinknek megfelelő mennyiségben vásároljunk. A lakossági ellátás kiegyensúlyozott. A készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását is. 

Az áruházakban nemcsak az árukészlet rendelkezésre állása stabil, a polcok feltöltése is folyamatos. Az áruházak az megfelelő módon tudják áruházi szinten kezelni a megnövekedett keresletből adódó helyzetet.

Ahogy Müller Cecília fogalmazott: Az áruforgalom továbbra is biztosított, azon kívül semmilyen forgalmat nem engednek be külföldről - a magyar állampolgárokon kívül.

Akkor most nem mehetek külföldre?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szabályai értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben, a honvédelemben dolgozók. Minden más állampolgár utazhat. Azonban a fertőzött területekre senkinek nem ajánlott mennie. Illetve, mivel egyre több ország dönt a határzár mellett, így egyre kevesebb országba engednek be más állampolgárságúakat.

Ha külföldön vagyok, hazautazhatok?

A kormány lezárta Magyarország határait. Magyar állampolgárként természetesen továbbra is haza lehet utazni. A külföldi állampolgárokat azonban a legtöbb esetben visszafordítják. 

A külföldről érkező magyar állampolgároknak 14 nap önkéntes karantént fognak javasolni. Viszont, ha veszélyeztetett országból érkezünk, akkor kötelezni fognak a hatóságok a két hetes karanténra. 

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni?

x