Orbán: hétfőtől bezárnak az iskolák

Orbán: hétfőtől bezárnak az iskolák

Hétfőtől bezárják az iskolákat a koronavírus miatt - ezt jelentette be péntek este Orbán Viktor. A tanárok fizetéséről nem beszélt, de más kérdések is nyitva maradtak.

Orbán Viktor péntek este jelentette be, március 16-tól, hétfőtől új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli digitális munkarendnek nevezik.

Azaz mégis bezárják az iskolákat. Reggel még más véleményen volt Orbán, de mostanra úgy tűnik, kénytelen volt meghunyászkodni.

A döntés értelmében a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Az igazgatónak be kell járniuk. A tanároknak pedig folytatniuk kell a tanítást digitális eszközökkel. Aki tudja otthonról, aki nem, az az iskolából. Így a tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, jó eséllyel a szokott rendben meg lehet majd tartani az érettségiket - legalábbis Orbán szerint.

A felcsúti miniszterelnök nem beszélt arról, hogy a tanárok megkapják-e a teljes fizetésüket. Ez a kérdés azért merül fel, mert szokásos péntek reggeli rádiós prédikációjában maga Orbán vetette fel, hogy a járvány idejére fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni a pedagógusokat. Délutánra aztán úgy tűnt, Orbán alulmaradt saját pártjával szemben, hiszen Gulyás Gergely már arról beszélt, a tanárok a különleges szünet alatt a fizetésükkel megegyező távolléti díjat kapnak. Hogy most mi lesz, azt egyelőre nem lehet tudni.

Orbán Viktor arról sem ejtett szót, mi történik majd azokon a helyeken, ahol az oktatást nem lehet digitalizálni. Magyarországon ugyanis korántsem minden iskoláskorú gyerek fér hozzá az internethez saját otthonából. Velük mi lesz? Vagy ők csak másodrendű gyerekek, akiknek a sorsa nem éri el a miniszterelnök ingerküszöbét? Azt a felcsúti kormányfő is elismerte, hogy a szükséges infrastruktúrát még nem építették ki. Na de miért nem? Csak nem azért, mert inkább stadionokat építettek belőle, meg jachtokat és villákat vásároltak a riviérán? És akkor most mi lesz?
A miniszterelnök azt kérte, a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A járvány ugyanis a fiatalokat nem veszélyezteti, de az idősek „komoly bajba kerülhetnek”. Ezt egyébként viccnek szánta Mészáros Lőrinc gazdája? Akkor ki vigyázzon a gyerekekre? Nem mindenkinek van lehetősége a saját lábán állva francia nevelőnőt fogadni.

Orbán azt is bejelentette, pénteken felállítottak tíz akciócsoportot. Egy oktatásit, egy járványügyit, egy nemzetközi koordinációért felelőst, egy kommunikációst, egy rendkívüli jogrendért felelőst és egy pénzügyi és gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot is.

Orbán: Arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll, újra kell majd indítani.

A miniszterelnök kijelentette: Az életünk legalább néhány hónapra változik majd meg, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan úgy reagált a bejelentésre: a miniszterelnök ma este sem szólt arról, hogy a szülők miből fognak megélni, ha a járvány miatt otthon maradnak a gyerekeikkel. Hozzátette: az elmúlt 10 év elvesztegetett idő volt a távoktatás fejlesztése, az egész országra kiterjedő modernizálása, digitalizálása területén is. A kormányfő nem beszélt arról a 120 ezer gyermekről sem, akik az oktatási- nevelési intézményekben kapnak meleg ételt. Ezért is fontos javaslatcsomagunk minden egyes pontja - írta az MSZP közösségi oldalán Tóth Bertalan.

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni?

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.15

Ellenzék: A kormány nem tett semmit a digitális oktatásért

Azonnali cselekvésre szólították fel az ellenzéki pártok és politikusok a Fidesz-kormányt a digitális oktatás kapcsán.

  • 2020.08.14

Bemutatták a közös jelöltet Tiszaújvárosban

Jakab Péter történelminek nevezte, hogy közös programot alkotnak, és a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet a demokratikus erők.

  • 2020.08.14

DK: Orbánék ismét magukra hagyták a magyarokat

Történelmi pofon hazánknak az az óriási gazdasági visszaesés, ami sújtja hazánkat. Orbánék képtelenek voltak kezelni a kialakult helyzetet.