Jovanovic: Orbán a romák elleni uszítással koncot dobott a szélsőjobbnak

Jovanovic: Orbán a romák elleni uszítással koncot dobott a szélsőjobbnak

Nagyon veszélyes, amit a felcsúti miniszterelnök művel. Orbán cigányellenes gyűlöletkeltése inspirálja a szélsőjobboldali terrorizmust - jelentette ki Zeljko Jovanovic, európai roma jogvédő. 

Újabb nyugati hírportál, ezúttal az amerikai mérsékelt jobboldali Newsweek foglalkozik Orbán Viktor szélsőséges uszító politikájával. Ezúttal a Gyöngyöspatai kártérítési ügy kapcsán került előtérbe a felcsúti miniszterelnök veszélyes cigányellenes uszítása.

Korábban már beszámoltunk arról, hogyan áll ki az egyik legsikeresebb roma jogvédő, Zeljko Jovanovic Orbán Viktor és a Fidesz cigányellenes gyűlöletkeltése és a bíróságok függetlenségnek felszámolása ellen. Jovanovic már akor is hangsúlyozta, hogy az Orbán féle gyűlöletkeltésnek nincsen helye Európában, meg kell állítani a romaellenes uszítását. Most a Newsweek kérdezte a magyarországi helyzetről.

Jovanovic, a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) Roma Initiatives Office vezetője szerint Orbán a cigányság megtámadásával népszerűségét akarja megerősíteni. Plusz a bíróságok függetlenségét is ezzel a lépéssel akarja felszámolni. 

A felcsúti miniszterelnök a cigányellenes indulatokat használja ki a demokrácia felszámolására. 

Ha Orbánnak sikerült felszámolnia a bíróságok függetlenségét, Magyarországon mindenki sorsa a rezsim kegyelmén fog múlni.

A Newsweek megszólaltatta Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját is. Szerinte, ha Orbán leveri a bíróságok függetlenségét, kimondhatjuk, hogy a jogállamiság véget ért az országban. 

Az őszi önkormányzati választások rávilágítottak a Fidesz sebezhetőségére. Számos városban és Budapesten is baloldali polgármestert választottak. Most Orbán Viktor és bandájának az a célja, hogy a népszerűségét visszaállítsa. Erre találta ki Orbán a cigányok elleni uszítás módszerét.

Ha nyugati vezetők találkoznak Orbánnak, azzal csak a szélsőséges miniszterelnöknek segítenek. 

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump 2019-ben a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort. Ráadásul Trump dicséretekkel halmozta el a magyar miniszterelnököt. Nagy vezetőnek nevezte, akit egész Európában tisztelnek. Az ilyen megszólalások és látogatások viszont nagyban javítják az Orbánról kialakult képet. Krekó Péter szerint ez határozottan segít Orbánnak. 

Ezt Zeljko Jovanovic is megerősítette. Orbánt és szélsőséges szövetségeseit az ilyen magas színtű találkozók felbátorítják és legitimálják. 

Jovanovic: Orbán koncot dobott a szélsőjobbnak. 

Jovanovic szerint Orbán nacionalista, cigányellenes politikája megerősíti a szélsőjobboldali terrorizmust. Ez már Európában és Észak-Amerikában is rémisztően növekszik. A roma jogvédő szerint aggasztó és veszélyes, hogy Orbán és a Fidesz véres koncot dobtak a szélsőjobboldalnak. 

A hírportál megkereste a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárságot is, hogy reagáljanak az Orbán romaellenes megszólalásaival kapcsolatos aggodalmakra. Persze a válaszadásban most sem futotta többre, mint sorosozásra és még több sorosozásra.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.08

A Fidesz csicskája lett az egykor lázadó Nagy Feró

Szemen köpné fiatalkori önmaga a mai Nagy Ferót.

  • 2020.07.08

A börtönszökevény Boldog István nekiment az Antifának

Vesztegetés miatt le kellett volna csukni, most mégis jártatja a száját. Bevallotta, hogy a melegeknél csak az antifasiszták ijesztik meg jobban.

  • 2020.07.08

Az MTI nem hajlandó kitenni Vadai Ágnes a fideszes pedofilbotrányról szóló közleményét - majd mi kitesszük

Személyiségi jogokra hivatkozva cenzúrázza az ellenzéket az Orbánékat szolgáló MTI. Így védik a lebukott fideszes pedofilt.