Nincs olyan vészhelyzet, melyben focira ne jutna pénz

Nincs olyan vészhelyzet, melyben focira ne jutna pénz

Az elmúlt 9 évben 790 milliárd forint vándorolt különböző sportegyesületekhez, az államkassza helyett. Járvány ide vagy oda  már nem csak a Felcsút, hanem a Fehérvár is 1 milliárd forintot kap a TAO-pénzekből. 

Miközben emberek ezrei veszítik el a munkájukat, Orbán Viktor két kedvenc focicsapatának most sem kell aggódnia.

A 24.hu gyűjtötte össze hat látványsportág taotámogatási adatait.

Ebből kiderül, hogy a jelenlegi állás szerint a 2019-20-as idényre 70,8 milliárd forint támogatás érkezett, de ez még növekedhet. Érdekesség, hogy a most ismert adatok szerint a kézilabda egy hajszállal beelőzi a felcsúti miniszter imádott sportját.

Kézilabdára tavaly (eddigi adatok alapján) 20,3, a futball 19,4 milliárd forint támogatás érkezett. Az ezt megelőző évben is volt egy időszak, mikor a kézilabda támogatása megközeltített a futballét, de a végére a focira szánt közpénz duplája lett a kézilabdának. A kosárlabdába 11,9 milliárd, a jégkorongba 7,2 milliárd, a vízilabdába 6,4 milliárd, a röplabdába pedig 5,4 milliárd forint érkezett.

Felcsút a második helyre csúszott

No nem a ranglétrán, hiszen annak általában a végén kullog. Hanem taopénzekben. Jelenleg a Fehérvár az első a támogatás mértékében. 

A Fehérvár FC 1,6 milliárd forinttal áll az élen, ami még egyáltalán nem merítette ki a 2,5 milliárdos tervezett keretet Garancsi István vállalkozó csapatánál. Azért a Felcsútért se ejtsünk könnyeket, ők is már 1,174 millárdot kaptak a szeonban. Hatalmas visszaesés ez, hiszen a 2018/19-es idényben 6,5 milliárd forintot kaptak közpénzből. 
A taorendszer 2011-es bevezetése óta 32,2 milliárd forint került Felcsútra. Az Újpest futballrészlege 3,9 milliárd, a Ferencvárosé 2,8 milliárdot kapott 2011 óta. Ehhez képest a Tállai András államtitkár által favorizált Mezőkövesd is ugyanannyit kap, mint a lilák. 

Ha Orbán NEM a focit szeretné

Valószínűleg több pénzt kaphatna a többi sportág, ha Orbán kedvenc sportja nem a foci lenne. A többi sportágba ugyanis jóval kevesebb jut. Például a rendszeres BL-szereplő Mol-Pick Szeged kézilabda csapatnál kilenc év alatt landoló 3,1 milliárd forint annyi pénzt jelent, amennyit a futball NB II.-ben szereplő Gyirmót kapott hasonló idő alatt. De ugyanannyit kapott a a Győri ETO is.

Kézilabdában a legtöbb támogatást a Veszprém csapata kapja, 4 milliárd forintot plusz 1,5 milliárdot utánpótlásra. Siófokra 4,9 milliárd, Vácra 4,6 milliárd, az FTC-hez 4,5 milliárd jutott a taóból.

A teljes támogatási összeg 40 százaléka a futballklubokhoz jut, 22 százaléka a kézilabda csapatokhoz, kosárlabdára 15 százalék (de ez is 121 milliárd közpénzt jelent 9 év alatt), vízilabdára közel 11 százalék (85 milliárd forint), jégkorongra 7,87 százalék (62 milliárd) és röplabdára kicsivel több, mint 2 százalék. Ez utóbbi "csak" 21 milliárd, de a röplabda 3 éve gyűjt csak TAO támogatást.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.02

Szabó Szabolcs: Szerencsére EU tagok vagyunk, így most újabb uniós támogatás várható

Miközben Orbán állandóan az EU ellen hergel, addig újabb támogatásokra számíthatunk az uniótól. Erre Szabó Szabolcs világított rá.

 

  • 2020.06.02

Szabó Tímea: Orbán felfüggesztheti az alapjogokat, tovább lophatja a közpénzeket

A Párbeszéd frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Orbánék csak látszatra mondanak le a teljhatalomról. Az egészségügyi vásághelyzet továbbra is szabad kezet ad a kormánynak.

  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.