Fekete-Győr András: rendkívüli helyzetben nem a foci a legfontosabb

Fekete-Győr András: rendkívüli helyzetben nem a foci a legfontosabb

Megdöbbentő, hogy az Orbán-kormánynak még mindig fontosabbak a fociklubok és a focisták, mint a magyar egészségügyben dolgozók. A Momentum azt javasolja, hogy a járvány alatt a focicsapatok állami támogatásuk felét adják oda a helyi önkormányzatnak a járvány elleni védekezésre és szociális költségekre.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke videóüzenetében beszélt a fociról és a járvány összefüggéseiről, illetve arról, hogy mit kellene tennie a kormánynak ebben a helyzetben.

Én is szurkoló vagyok. Ott voltam a 2016-os francia EB-n. Majd megőrültem, amikor továbbjutott a magyar csapat csoportból az egyenes kieséses szakaszba. De szurkolóként is azt mondom, hogy az ami most történik Magyarországon az érthetetlen és védhetetlen.

Emlékezzünk csak vissza, micsoda összegeket költött a kormány a Puskás Ferenc Stadion felépítésére. Kórházak közben nem épültek, a régieket nem újították fel. Most mihez kezdünk a Puskás Stadionnal? Eddig sem volt rá szükség, de a járvány végképp feleslegessé tette.

A stadion építési költségei évről évre egyre magasabbra kúsztak. Ebből már nem veszünk lélegeztetőgépet, ebből nem kapnak fizetést az orvosok, ápolók.

 • 2011: 35 milliárd
 • 2013: 60-80 milliárd
 • 2014: 90-100 milliárd
 • 2016: 190 milliárd

Orbán azonban nem függesztette föl kedvenc hobbijának közpénzzel való szponzorálását. A járvány alatt is hatalmas összegeket juttatnak különböző klubcsapatoknak.

Kisvárda 440 millió forintnyi külön támogatást kap azért, mert a stadion építésénél 400 millió forintot elveszített. Pár nappal ezelőtt pedig a kormány úgy döntött, hogy a kispesti Bozsik Stadionra további 1 milliárd forintot fog szánni. Normális ez? - sorolta a példákat Fekete-Győr András.

"Vegyük már észre, hogy rendkívüli helyzetben nem a foci a legfontosabb!"

Orbán nem csak közvetlen állami támogatásokkal segíti a focicsapatokat. A bankok járványügyi különadóját is úgy intézte, hogy azt a látványsportok, vagyis a foci javára lehessen csökkenteni.

 

Ennek az adónak a helye a a járvány elleni védekezési alapban lenne, nem pedig a fociban. Most nincs olyan, hogy foci. A focibajnokságok szünetelnek. A meccsekre nemhogy nézők nem járnak, de focisták sem."

 

Mik azok a dolgok, amiknél fontosabb a foci a magyar kormánynak?

 • a védőfelszerelés nélkül túlórázó orvosok
 • a munkájukat elvesztő tízezrek
 • az ellátás nélkül maradó idősek
 • a magyar emberek érdeke

 

A csapatok fontos szerepet játszanak a helyi közösségek életében. Így szól a fideszes magyarázat arra a kérdésre, hogy mégis miért költötték el a világ összes pénzét focira az elmúlt tíz évben?

A Momentum szerint a focicsapatoknak valóban fontos szerepe lehetne  a helyi közösségek életében. Különösen ilyen válságos időkben. Ezért javaslatot is tettek.

"A fociklubok adják oda az állami támogatásuk minimum 50%-át, tehát minimum a felét a helyi önkormányzatoknak. Tehát a Fradi Ferencvárosnak, a Diósgyőr Miskolcnak, a Honvéd Kispestnek, a Vidi Fehérvárnak stb. Ebből a pénzből az önkormányzat utána tud segíteni a munkáját vesztett családoknak, a rászoruló idős embereknek. Ez a pénz jó helyen lesz, a legjobb helyen. Ma egy focista 10-15 millió forintot vihet haza havonta. Mi pedig azt mondjuk, hogy ez maximum havi egymillió forint lehet a járvány időszakában."

 

Fekete-Győr szerint ez a minimum a nemzeti szolidaritás jegyében.

Ideje, hogy stadionok helyett kórházakra költsünk, focista fizetések helyett az egészségügyben dolgozók fizetésére költsünk. A Momentum várja a fociklubok visszajelzéseit a javaslatukkal kapcsolatban.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

 • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

 • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.