Orbán uszítása miatt egy cigánynak már akkor sem lehet igaza, ha bíróság mondja ki!

Orbán uszítása miatt egy cigánynak már akkor sem lehet igaza, ha bíróság mondja ki!

A bíróságok ítéletét akkor is be kell tartani, ha az cigányoknak kedvez, és Orbánnak nem tetszik! Ezt akarja elérni Setét Jenőék vasárnapi tüntetése. Megkapó interjú a jogvédő szervezővel.

Orbán és csicskái undorító cigányellenes uszításba kezdtek azért, hogy megtartság saját szavazóikat. Szembe állította a romákat a nem romákkal. Ráadásul a bíróságok függetlenségét is elkezdték felszámolni. 

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke demonstrációt szervez annak érdekében, hogy felszólaljanak a bírói függetlenség és a gyöngyöspatai romák jogainak védelmében. Az Index ezzel kapcsolatban készített megrendítő interjút a jogvédővel. 

A társadalom minden rétege felszólalt már Orbánék uszítása ellen, most az utcára is vonulnak.  

A tüntetés szervezője szerint a bíróságok függetlenségének védelme, a rasszizmus kigyomlálása közös társadalmi érdek, mind a tízmillió magyar érdeke. 

Már a jobboldaliak is felszólalnak Orbánék elnyomása ellen.

Abban reménykednek, hogy egy erős megmozdulástól megjön a Fidesz-bábok józan esze. Reményre ad okot például, hogy egy mérvadó mérsékelt jobboldali kör is nyilatkozatban állt ki a bíróságok ítéletének sérthetetlensége mellett. De, ahogyan mi is megírtuk, a pszichológus szakma, és közszereplők sora is keményen felszólalt a fideszes gyűlöletkeltés, uszítás és elnyomás ellen.  

Erősödik a civil ellenállás Orbán gyűlöletpolitikájával szemben

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Orbán és csicskásai a legaljasabb módon kezdtek rasszista uszításba a cigányság ellen. Ma már persze egyre kevesebben lepődnek meg Orbánék szélsőséges, rasszista beszédmódján, a gyöngyöspatai ügyben intézett megszólalásaikon mégis rengetegen háborodtak fel. Egyértelműen átléptek egy határt. Pártok, közszereplők és civilek sora szólalt már fel az ügyben, és ítélte el Orbán rasszizmusát.

Setét Jenő: Úgy érzem, most nem vagyunk magunkra hagyva.

Jó látni, hogy vannak olyan közös ügyek a magyar társadalomban, amikben nem enged. A bíróságok függetlensége ilyen ügy, ebben nem lehet piaci kofaként eljárni.

De a súlyosan gyűlöletkeltő és hazug nemzeti konzultációról is meg van a véleménye az elismert jogvédőnek. Mint mondta, a sokmilliárdos nemzeti konzultáció a hatékonyságát ismerve pusztán arra jó, hogy zsíros közbeszerzéseket lehessen kiírni.

Orbán olyan határt lépett át, amit nem szabad szó nélkül hagyni!

Az elmúlt 30 évben nem látott Setét Jenő olyan kormányfőt, aki olyan intenzitással, olyan direkt és indirekt eszközökkel ment volna neki a hazai roma közösségnek, mint a felcsúti miniszterelnök.

Nem tetszik miniszterelnök úrnak a bíróság döntése, ezért megakadályozná a végrehajtását?!? Hát álljon már meg a világ, nem erre szavaztunk 1990-ben!

A teljes interjú Setét Jenővel itt olvasható el. A demonstráció részleteit pedig itt.

A demonstráció szeptember 23-án vasárnap lesz 13.00 órától a Kossuth téren a Parlament déli kapujánál. 

Setét Jenő mellett felszólalnak még:

- Csemer Géza - Gyöngyöspata Roma Önkormányzat elnöke

- Kaltenbach Jenő - jogtudós, nemzeti és etnikai ombucman (1995-2007)

- L. Ritók Nóra - Igazgyöngy Alapítvány, szakmai vezető

- Horgas Judit - Liget Műhely Alapítvány

- Ferkovics Roland - Kozpolitikáért es érdekképviseletért felelős munkatars, Roma Oktatási Alap

- Iványi Gábor - lelkész, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

- Horgas Péter - Főnix Mozgalom

- Dr. Szepesházi Péter - volt bíró, ügyvéd

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Az MSZP tisztességes béreket és erős dolgozói jogokat, szakszervezetet követel

Mivel a kormány NEM törődik a munkavállalókkal, így az MSZP áll ki értük. Az ellenzéki párt követeli a dolgozók jogainak azonnali helyreállítását, és tisztességes béreket. Az MSZP azt javasolja, hogy a szakszervezetek is gyűjthessenek 1 százalékot.

  • 2020.06.04

MSZP: minden érintettnek azonos összegben járjon a 13. havi nyugdíj

A jó 13. havi nyugdíj igazságos, tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár - mondta a Parlamentben Korózs Lajos, a szocialisták képviselője.

  • 2020.06.04

Varga Zoltán: szemfényvesztés a fideszes 13. havi nyugdíj

Szó sincs 13. havi nyugdíjról, ez az intézkedés szemfényvesztés, mert a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, az ütemezéssel és az összegekkel ez a lépés nem elég - mondta a Parlamentben Varga Zoltán, a DK képviselője.