Orbánék továbbra sem akarnak tesztelni, hiába tanácsolják a szakértők

Orbánék továbbra sem akarnak tesztelni, hiába tanácsolják a szakértők

Még a kormány által felkért szakértő is azt javasolta Orbánéknak, hogy sokkal többet kellene tesztelni, mint amennyit eddig teszteltek. De a felcsúti miniszterelnök nem szereti, ha megmondják neki mit csináljon, így nem törődik a szakember javaslataival sem.

A 444.hu felidézi, hogy a kormánynak tanácsot adó szakértő is azt mondta az Orbánék által szervezett konferencián, hogy változtatni kell azon, hogy a járvány első szakaszában alig teszteltek Magyarországon.

Oroszi Beatrix úgy fogalmazott, az április 20-áig 1000 lakosra jutó 3,3 letesztelt ember „nem sok, ezzel egyáltalán nem vagyunk a világ élvonalában. A járvány első fázisában nem a tesztelés volt a fő stratégia a járvány megfékezésére, de a továbblépéshez bővíteni kell a vizsgálatok számát. 
A korlátozó intézkedések lazítása mellett nagyon fontossá vált, hogy az új fertőzötteket a lehető leggyorsabban találják meg és legszigorúbban különítsék el két hétre. Át kell állni a „Tesztelünk, hogy a helyzetet utólag igazoljuk” stratégia helyett a „tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk” stratégiára - fogalmazott a szakértő.

Az ajánlások ellenére csökkenő mértékben végeznek teszteket hazánkban

Ígéretek persze vannak, hiszen korábban azt hangoztatta a kormány, hogy akár 4000 teszt elvégzésére is lehetőség van, naponta. De akkor miért nem végzik el? 

Az Operatív Törzs beszámolója szerint tegnap már csak 1186 tesztet végeztek el, míg május elsején még 3380-at. Ilyen kevés tesztet legutóbb április 16-án végeztek. 

Gulyás Gergely miniszternek a múlt heti kormányinfón még arról beszélt, hogy emelkedni fog a tesztek száma. Azt állította, hogy a kórházakba kerülő embereket és az idősotthonok dolgozóit is kötelezően tesztelni fogják. Közben az EMMI is elrendelte, hogy aki orvoshoz, szakrendelésre akar menni, annak negatív tesztet kell bemutatni. Azt senki nem tudja, hogy ezeket ki és miből fogja elvégezni.

Magyarországon eddig összesen 88.735 tesztet végeztek. Az 5,5 millió lakosságú Szlovákiában már 100 ezer fölött jár a tesztek száma, Csehországban 269 ezer tesztet végeztek el (május 4-én, amikor nálunk 1948-at, ott 7500-at). Ausztriában 256 ezer tesztet végeztek - írja a 444.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.02

Szabó Szabolcs: Szerencsére EU tagok vagyunk, így most újabb uniós támogatás várható

Miközben Orbán állandóan az EU ellen hergel, addig újabb támogatásokra számíthatunk az uniótól. Erre Szabó Szabolcs világított rá.

 

  • 2020.06.02

Szabó Tímea: Orbán felfüggesztheti az alapjogokat, tovább lophatja a közpénzeket

A Párbeszéd frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Orbánék csak látszatra mondanak le a teljhatalomról. Az egészségügyi vásághelyzet továbbra is szabad kezet ad a kormánynak.

  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.