5 dolog, amire pofátlanul szórja a Fidesz a pénzt

5 dolog, amire pofátlanul szórja a Fidesz a pénzt

Vannak róla sejtéseink, de igazából nem tudjuk pontosan, mit akar kompenzálni Orbán vámpírkormánya, amikor pofátlan módon herdálja a közpénzt. Íme 5 + 1 kirívó példa a csicskák pazarlására.

1. Plakátok mindenhol

Ha van vizuális azonosítója a NER korszaknak, az a kék óriásplakát, amely hosszú évek óta az életünk kikerülhetetlenül állandó kulisszája. Ezek a plakátok, és társaik, a lakájmédiában futó hirdetések vagy sikerpropagandát tolnak ezerrel, mint most is, vagy azt tudhatjuk meg róluk/belőlük évek óta egyre durvuló hangnemben, időnként antiszemita kliséket is felhasználva, hogy ki lett épp kijelölve az ország ellenségének.

Hisz főgonoszra szükség van, lehetőleg kitaláltra, mert azt igazán könnyű legyőzni.

Persze ennek ára is van, nem is kevés. Az utóbbi négy évben 190 milliárd közpénzt égetett el a kormány a hülyítésünkre (gondosan úgy intézve, hogy azért a saját zsebük se maradjon üresen), de idén emelték a tétet, és már 150 milliárd Ft-os keret áll a Rogán-féle, Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak csúfolt propaganda-minisztérium rendelkezésére, amely tavaly óta a közbeszerzési szabályok többsége alól is felmentést kapott. Legutóbb alig egy hónapja kötöttek szerződést 6 milliárdos értékben, hisz a show-nak folytatódnia kell, el kell hitetni valahogy az emberekkel, hogy kaptak érdemi segítséget a kormánytól a vírushelyzet miatt gazdasági válságban.

2. A kormány várba költözése

Sokat elárul a kis faluban felnevelkedett Orbán Viktor lelkületéről, hogy már 20 éve görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy az általa vezetett kormány a korábban királyi, majd kormányzói székhely Budai Várba költözhessen. Bizonyára nagy törés volt számára, hogy a magának felújított Sándor Palotát végül a 2002-es választási fiaskó miatt nem kapta meg.

De aztán jött 2010-ben a fülkeforradalom, és hamar leporolták, sőt, kibővítették a terveket. Kiejlöltek egy helyszínt,  amely ma már inkább a turistáké, és totálisan alkalmatlan annak a hatalmas mennyiségű minisztériumi dolgozónak a kiszolgálásra, akiknek ott lesz a munkahelye.

Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni – mondta a projekt kezdetén L. Simon László, akkor épp a terv megvalósulásáért felelős államtitkár, és a kijelentése első felével nem tudunk vitatkozni (a másik felével annál inkább). 200 milliárd Ft-ot irányoztak elő, de persze mint mindennek, amihez a NER-nek köze van, ennek is elszállt az ára az egekbe, tavaly novemberben 770 milliárdnál állt épp a számláló. Persze nem csoda, ha olyanokat találnak ki, hogy évtizedek óta nem létező épületeket építenek újra nulláról, az eredeti tervek alapján. Friss hír, hogy a Pénzügyminisztérium költözésének ára rövid idő alatt a duplájára emelkedett, így már 50 milliárd felett jár, de emlékezetes az is, a Karmelita kolostorban kialakított Miniszterelnökégen, ahol Orbán Viktor végre megkaphatta a Dunára néző erkélyét, és amelynek átadásakor a lakájmédia propagandistái versenyt rendeztek abból, hogy ki használja többször a puritán jelzőt, csak a berendezésre egymilliárd Ft-ot költöttek, hisz mit ér egy munkahely muzeális értékű szőnyegek és bútorok nélkül.

És ne feledjük: enélkül a Liget projektre se lenne szükség, hisz a múzeumok várból történő kényszerű kiköltöztetésének lett a következménye a Városligetet szétdúló Múzeumi Negyed ötlete, szóval közvetve annak a költségeit is hozzácsaphatjuk a számlához.

3. Stadionok

A szó, amitől a fél ország gyomra görcsbe rándul, még a sportszeretőké is. Ha az előbb azt mondtuk, hogy sokat elárul Orbánról, hogy mennyire ragaszkodik ahhoz, hogy az irodájából lenézhesse a pestieket lenézhessen Pestre, akkor vajon az mit árul el róla, hogy a hobbijából közpénznyelő ideológiát fabrikált, és még a hétvégi háza hátsó kertjébe is rittyentett egy giccses arénát, de akkorát, hogy kétszer belefér az egész falu? Az egy stadion mértékegység lett, csak már nem távolságot mérnek vele, mint az ókori görögök, hanem a közpénz elherdálását. A G7 portál pl. azt a címet adta a fentebb már kitárgyalt idei kommunikációs keretről szóló cikkének, hogy „Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam”, és ezt rögtön el tudja helyezni mindenki a maga koordináta-rendszerében.

Az Index összesítése szerint 330 milliárd Ft-ot költöttünk stadionépítésre az elmúlt 10 évben, és ennek több, mint a fele a Puskás stadionra ment el. Utóbbinál sikerült elkövetni egy világraszóló bravúrt: miközben a kezdetben tervezett ár az évek alatt a többszörösére nőtt, a funkciók száma ezzel arányosan csökkent. Eredetileg nem csak focira és koncertekre lett volna alkalmas, hanem atlétikai versenyekre is, de ez utóbbi elfelejtődött, ezért van most arra szükség, hogy a kormány által lelkesen bevállalt 2023-as Atlétikai VB-re is épüljön egy újabb stadion, újabb tízmilliárdokból. 

Ha kicsit tágabb képet nézünk, és nem csak a betonra elköltött pénzt vesszük számba, akkor az derül ki, hogy a kormány a NER első nyolc évében közel 1500 milliárd Ft-ot költött sportra (és persze ez az összeg azóta csak nőtt). Természetesen ennek egy része jogos és szükséges volt. De ennyi? Csak a TAO-ból 526 milliárd ment el a sportra 2018-ig, ennyi pénzt nem fizettek be adóként cégek csupán azért, hogy ezzel is a fideszes helytartók, és legfőképpen Orbán kegyeit kereshessék.

Megérte?

4. A strómanok pénzzel tömése

Mészáros Lőrinc egyedül majdnem annyit kapott, mint amennyi az állásukat vesztőknek támogatásként jutott. – hívta fel a figyelmet a szomorú tényre pár napja a Parlamentben Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Szégyelljék magukat, kormánypárti képviselőtársaim! – jelentette ki, jogosan. Bár eddig se volt szégyenlős Orbán Viktor a Mészáros-Garancsi-Tiborcz strómantrió pénzzel kitömésével kapcsolatosan, de most egy friss kutatás kiderítette, hogy ezt még volt hova fokozni: az elmúlt 15 évben soha nem domináltak annyira a közbeszerzéseken a csókosok, a hatalomhoz közel állók, mint most, a járvány idején.

Maradjunk Mészárosnál. Az építőipari cégei tavaly több mint 170 milliárdos bevételt értek el. Nem csoda, hogy csak a Mészáros és Mészáros Kft-ből közel 12 milliárdos osztalékot tudtak kivenni, ékes bizonyítékául annak, hogy nekik az ország lerablása, a közpénzek magánvagyonná konvertálása a céljuk, és nem a fejlesztés. Ugyanerről szól, csak még szemérmetlenebb formában a Mátrai Erőmű visszavásárlásának ügye, amelynek kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt feljelentést tett Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, de persze a Polt-féle ügyészség tette a dolgát, és bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Mészároshoz köthető a lassan 700 milliárd Ft-nyi tervezett költségnél járó Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése is, amelynek kihasználtsága és megtérülése ugyan erősen kétséges, de 10 évig nem is fogunk megtudni róla semmilyen részletet, mert titkosították. Pletykák szerint ez utóbbihoz lehet köze annak is, hogy talán a miniszterelnök édesapjának a kőbányái is a beszállítók között lesz.

5. Paks2

Rejtély, hogy mivel fogták meg Moszkvában a korábban bőszen orosz-ellenes, nyugati orientációjú Orbánt. Zsarolással? Offshore bankszámlákkal? Ki tudja. Mindenesetre 2014 januárjában egyszer csak arra ébredt az ország, hogy a korábban beígért nyílt tender helyett kapásból Putyinék kapják meg a paksi bővítés jogát egy olyan szerződéssel kötve minket az oroszokhoz, amelynek a részletei 30 évre titkosak. Orbán azóta Putyin pincsije és legjobb tanítványa lett, az orosz elnök évente akár többször is eljön Pestre, vagy magához rendeli Moszkvába az uniós trójai falóvá züllött Orbánt, így miközben a világ elhúz mellettünk, és már most olcsóbban szerez be áramot megújuló forrásokból, mi fizethetjük évtizedekig a 3000 milliárdos árat egy elavult technológiáért, és leizzadunk, ha eszünkbe jut, hogy azok fogják ezt atomerőművet felépíteni, akiknek a folyton lerobbanó és rozsdásodó „felújított” metrókocsikat is köszönhetjük.

+1. Futottak még…

Persze ezzel nem merül ki a lista, van még rengeteg arcpirító közpénztemető, de ezek a fenti nagyvadakhoz képest mondhatni apróságok.

  • A többszázmilliós tűzijáték, amely nem csak környezetvédelmi és állatvédelmi okokból számít ma már elavult szórakozásnak, de idén a járványveszély miatt még kifejezetten veszélyes is ekkora tömegrendezvényt összehozni,
  • Semjén fővadász vadászati kiállítása, ami pár száz milliós költségvetéssel indult, de most már 50 milliárd felett jár az ára, és folyamatosan kapja az újabb és újabb közpénzmilliárdokat, pedig még el se kezdődött,
  • A papok fizetésének emelése 8 milliárd Ft-tal járvány idején az egészségügyi dolgozók bérének rendezése helyett,
  • 5 milliárd Ft támogatás Áder alapítványának, ami önmagában nagyobb összeg, mint amennyit a többi civil szervezet összesen kap,
  • És a NER elit látványos urizálása, amit inkább most nem is részletezünk, mert egy külön cikk is kevés lenne rá.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.21

5 dolog Orbán múltjából, amit szívesen kitörölne, de mi nem feledjük

Több mint 30 éves gerinctelen politikai pályája alatt Orbánnak jó pár olyan ügye volt, amit ma már titkolna. Ezekből szedtünk össze most ötöt.

  • 2020.09.18

Breaking! Orbán önkritikát gyakorolt!

Péntek reggeli propagandainterjújában kijelentette: a koronavírus második hullámát külföldről hozták be. Mindezt azok után, hogy nemrég még ő is az Adrián nyaralt.

  • 2020.09.14

800 forintos almával zsonglőrködik Varga Judit, aki férjével 6 milliót keres

Miközben nyilvánvalóan aranyosnak szánták az igazságügyi miniszter posztját, eléggé mellément. Kicsit undorító, ahogy olasz dizájner blúzában mosolyogva zsonglőrködik a hazai gyümölccsel, amit a magyarok nem tudnak megfizetni.