Az 5 leggázabb dolog a felhatalmazási törvényben

Az 5 leggázabb dolog a felhatalmazási törvényben

Összeszedtük az 5 legundorítóbb dolgot, amit a hétfőn elfogadott, Orbánnak teljhatalmat adó "felhatalmazási törvény" tartalmaz. 

Ahogyan arról már beszámoltunk, hétfőn elfogadta a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A széleskörű tiltakozás ellenére a fideszes kétharmad áttolta, hogy határozatlan ideig rendeletekkel irányíthasson a kormány.

Nagy port kavart a törvény elfogadása. Persze nem véletlenül. Van benne bőven furcsaság, amit most össze is szedünk. 

1. Időkorlát nélküli, a járványhoz kötődik

Az ellenzék legnagyobb gondja is ez volt a törvénnyel. Az eddigi szabályok alapján 15 napig maradtak érvényben a koronavírus elleni intézkedések. Utána az Országgyűlés jóváhagyása kellett volna. Az ellenzék ezt 30, vagy 90 napra hosszabbította volna meg. Orbánnak azonban ez nem volt elég. Neki időkorlát nélküli (a veszélyhelyzet végéig) szóló meghatalmazás kellett. Lesöpörtek tehát minden más javaslatot, megszavazták: addig tart a felhatalmazás, amíg tart a járvány és a veszély! És hogy ez meddig tart?

2. Addig van járvány, amíg Orbán azt mondja

Ahhoz, hogy az Orbán Viktornak teljhatalmat adó lehetőségek megszűnjenek, a veszélyhelyzetnek kell megszűnnie. Vagyis a járványnak elmúlni. De hogy mikor van vége a járványnak, azt az Országgyűlés dönti el. Mivel kétharmados többsége van Orbán csicskáinak, így lényegében a felcsúti miniszterelnök dönti el, mikor van vége. Semmiféle más kontroll nincs. Akkor ér véget a veszély, amikor úgy döntenek. 

3. Mostantól bármi törvény, amit Orbán kitalál

Mostantól lényegében bármikor és bármilyen törvénnyel ellentétes rendeletet kihirdethet a kormány. Sem időben, sem tartalmában nem köti semmi Orbán kezét, teljhatalmat kapott egy hatalommániás ember - ezt Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő mondta el az EzaLényeg.hu-nak. Orbán szavai tehát mostantól lényegében rögtön törvényi erővel bírnak.

4. Politikusokat, újságírókat börtönözhetnek be

A hétfőn elfogadott törvény nagyon-nagyon tágan értelmezhető módon módosította a Btk.-t. Ez alapján akár politikusokat, független újságírókat vagy éppen bloggereket lehet bebörtönözni, ha Orbánéknak nem tetsző véleményt fogalmaznak meg. 

5. Haszontalan és felesleges időpocsékolás

A felhatalmazási törvényre nem volt szükség. Nélküle is el lehetett rendelni a kijárási korlátozást és a beutazási tilalmat. Vagyis a hatékony védekezés simán megszervezhető volt nélküle is. Orbán hatalommániája az egyetlen indok, amiért szükséges volt ilyen törvényt alkotni. Az erre pazarolt erőforrásokat használhatták volna valóban fontos, a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló dolgokra. A fideszes politikusok mondjuk intézkedhettek volna annak érdekében, hogy fizetésemelést kapjanak az egészségügyi dolgozók a megfeszített, hősies és példaértékű munkájukért. Vagy hogy kapjanak pénzt azok, akik nem tudnak dolgozni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.31

Egyetemi szinten oktatják a hazudozást a jövő álhírgyárosainak - FFF 35. rész

Az év poénja, hogy a hírhamisításban élenjáró közmédia akar a tények tiszteletére tanítani. 

  • 2020.07.29

Csajos csevegésbe rejti a Pesti Srácok a kőkemény propagandát – FFF 34. rész

A Pesti Srácok leánykülönítménye cukormázba burkolja a Fidesz nemzeti manipulációját. Kitöltési útmutató, csak úgy lazán, csajosan – nekünk felfordult a gyomrunk. 

  • 2020.07.27

Elemzőnek hazudja a pártkatonát a Fidesz-propaganda - FFF 33. rész

A saját párttársaikat is elemzőnek állítják be a Fidesz-propagandában. Így próbálják átverni a magyar embereket. Mutatjuk a valóságot!