A romáknak még nagyobb nehézségeket okoz a koronavírus-járvány

A romáknak még nagyobb nehézségeket okoz a koronavírus-járvány

Részletes kutatás készült arról, milyen nehézségekkel szembesül Magyarországon a roma társadalom járvány idején. A távoktatás, az egészségügyi ellátás és a szociális háló elérése is nagyobb kihívás lehet számukra. 

Kutatást készítettek arról, hogyan érinti a romák helyzetét a koronavírus-járvány az Open Society Roma Initiatives Office munkatársai, Neda Korunovska és Zeljko Jovanovic. Tanulmányukban 6 európai országot vizsgáltak meg a témában, Bulgáriát, Magyarországot, Olaszországot, Romániát, Szlovákiát és Spanyolországot.

Zeljko Jovanovic munkásságáról már többször írtunk. Az egyik legismertebb roma jogvédő már többször kifejtette aggodalmát Orbán Viktor és társainak szélsőséges, kegyetlen politikája miatt. Szerinte az Orbán-féle gyűlölködésnek nincs helye az európai életmódban. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Initiatives Office kutatásából kiderült, hogy Bulgáriában és Szlovákiában a roma közösségek a járvány alatt többször találkoznak katonákkal, rendőrökkel és drónokkal, mint ápolókkal és orvosokkal.

Általánosságban elmondható, hogy kezdetben csak néhány civil szervezet segített a rászoruló roma közösségeknek. Később megkezdték bár a segítségnyújtást a kormányok, azonban nem elegendő mértékben. Külön kiemelték például, hogy a kormányok szociális támogatása nem terjed ki azokra a munkavállalókra, akik Nyugat-Európában vállaltak munkát, de most haza kellett jönniük. Ők nem jogosultak például munkanélküli támogatásra sem. 

A megtakarítások hiánya is nagy gondot okoz. Sok roma szembesül most munkanélküliséggel és anyagi nehézségekkel, ami még mélyebb szegénységbe taszítja őket.

Az EzaLényeg.hu is többször foglalkozott már a távoktatás okozta kihívásokkal. Jovanovicék kutatása szerint a távoktatás bevezetése miatt valószínűleg nőni fog az iskolaelhagyók aránya a legszegényebb rétegekben. Pedig az már eddig is magas volt.

A magyar egészségügyi rendszer működése sem kedvez a magyar cigányságnak. A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereknek ugyanis nincsen egészségbiztosítása, így gyakorlatilag kiszorulnak az ellátási rendszerből, az állam szemében szinte nem is léteznek.

Sajnos a legfontosabb higiéniai intézkedések betartása is nehezebb a romák számára.

Az olyan alapvető fontosságú intézkedések betartása, mint az alapos kézmosás és a fizikai távolságtartás sokkal nehezebb a mélyszegénységben élők számára. Az Európai Unióban átlagosan a romák 30%-a nem fér hozzá csapvízhez, és akár 80%-uk túlzsúfolt környezetben él. 

A kutatás arra is rávilágít, hogy a tömegközlekedési szabályok csak a krónikus betegségben szenvedő, vagy például terhes romák számára biztosítja akár ingyenesen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. A háziorvos és a gyógyszertár eléréséhez ugyanis rengeteg roma a tömegközlekedésre kell, hogy támaszkodjon. 

Pozitív elemként említik, hogy Olaszországhoz, Romániához és Spanyolországhoz hasonlóan hazánkban is felfüggesztették a kilakoltatásokat. Azonban ez nem oldja meg a lakhatási problémát. Ahogy a hitel és lakáshitel törlesztésének eltolása sem teljes megoldás, hiszen ezek az intézkedések nem érintik a nem pénzügyi és a rövid lejáratú hiteleket, amelyek pedig kulcsfontosságú hitelforrások a romák számára. 

A teljes kutatási jelentés itt érhető el.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.02

Szabó Szabolcs: Szerencsére EU tagok vagyunk, így most újabb uniós támogatás várható

Miközben Orbán állandóan az EU ellen hergel, addig újabb támogatásokra számíthatunk az uniótól. Erre Szabó Szabolcs világított rá.

 

  • 2020.06.02

Szabó Tímea: Orbán felfüggesztheti az alapjogokat, tovább lophatja a közpénzeket

A Párbeszéd frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Orbánék csak látszatra mondanak le a teljhatalomról. Az egészségügyi vásághelyzet továbbra is szabad kezet ad a kormánynak.

  • 2020.05.30

Balog Zoltán öt legundorítóbb kijelentése

A fideszes Balog Zoltánról tudjuk, hogy vizet prédikál, de néhány kijelentésével örökre beírta magát a csicskák könyvébe.