Freedom House: Magyarország már nem demokrácia

Freedom House: Magyarország már nem demokrácia

A Freedom House legújabb jelentése kimondta, amit a józanabb hazai gondolkodók már évek óta tudnak. Magyarország most már inkább a Balkánhoz tartozik, mint Közép-Európához

Az egykor a keleti blokkhoz tartozó országokat vizsgáló jelentés szerint Magyarország nagyot lépett az autokrácia felé. Korábban Csehországgal és Szlovéniával voltunk egy szinten, de mostanra ott tartunk, mint a szerbe.

Románia, Bulgária és egyelőre még Lengyelország is demokratikusabb nálunk.

Összesen hét szempont szerint értékelték a vizsgált országokat. Magyarország demokratikus kormányzás, a sajtószabadság és a korrupció területén tejesített a legrosszabbul. Az önkormányzatok függetlensége még közepes szinten van, de a kormány igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű városokatLehullóban van a demokrácia kulisszája.

 

Orbán Viktor, miniszterelnök kormánya Magyarországon felfüggesztette a demokratikus intézmények tiszteletben tartásának látszatát. Miután központosították a hatalmat a választási rendszerben, átvették a média nagy részét és zaklatnak minden kritikus hangot megfogalmazó civil szervezetet, Orbán olyan újabb területek fölött veszi át az irányítást, mint az oktatás és a művészetek.

Megemlítik továbbá a koronavírus-járványra hivatkozva hozott úgynevezett felhatalmazási törvényt, valójában diktatúratörvényt, ami teljhatalmat adott Orbánnak. Ennek visszavonására semmi sem kötelezi a parlamentet. A kétharmados többség birtokában a Fidesz örökre fenntarthatja a vészhelyzetet és az önkényuralmat. Ez még saját szavazói szerint is túlzás. Orbán ezzel a húzásával beállít a koronavírus-diktatúrák közé.

Orbán még csak a saját beteg képzeletvilágában király, de már a hivatalos elemzők szerint is messze eltávolodtunk a valódi demokráciától.

(Via.)

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.