Karácsony Gergely: Nincs több türelem, kezdjék meg a tesztelést most

Karácsony Gergely: Nincs több türelem, kezdjék meg a tesztelést most

Karácsony Gergely főpolgármester és 41 ellenzéki városvezető nyílt levelet küldött Orbánnak. A kiterjedt tesztelés megindítását követelik.

Karácsony Gergely és 41 polgármestertársa írta alá azt az Orbán Viktornak címzett nyílt levelet, amiben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak és a teljes szociális szférának a tesztelését követelik.

Nagy port kavart a közéletben a Pesti Úti Idősek Otthonában létrejött járványügyi krízis. Orbánék propagandacélokra használták fel az idős bentlakók szerencsétlenségét. Karácsony Gergelyt támadták, pedig a kormány a felelős.

Az eset után továbbra sem lép a kormány. Ahogy eddig sem, most sem tesztelnek mindenkit, akit kellene. Ezt elégelte meg 42 ellenzéki polgármester, köztük a főváros vezetője, Karácsony Gergely.

A hatályos jogszabályok egyértelműen a kormányhivatalok feladatául szabják, hogy járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

Nyílt levélben követelik Orbántól, hogy végre cselekedjen.

  • Teszteljék az idősotthonok lakóit.
  • Teszteljék az ott dolgozókat.
  • Teszteljenek mindenkit, aki a szociális szférában dolgozik.
  • Teszteljék a kórházakból az otthonokba visszatérőket.

A Fidesz-kormánnyal ellentétben nem politikai célok hajtják az ellenzéki polgármestereket. Ők azon túl, hogy a saját városaikban, helyi szinten mindent megtesznek a járvány ellen, szeretnék elérni, hogy a kormány is megtegye a szükséges lépéseket.

"Féltjük az időseinket és a dolgozóinkat, nem engedhetjük, hogy hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyeztesse egészségüket, életüket."

A kormánypárti városvezetők természetesen meghajoltak uruk akaratának, így eszükbe sem jutott aláírni a létfontosságú lépéseket követelő nyílt levelet. 

Hiába követeli már a járvány magyarországi megjelenése óta, több, mint egy hónapja az ellenzék és az orvosszakma is a tömeges tesztelés elindítását, a kormány eddig csak kifogásokkal és politikai támadással reagált.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

A Fidesz-kormány lenyúlja Budapest pénzét

30 éve először állna elő olyan helyzet, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot 7 milliárd forinttal.

  • 2020.06.05

BKK: egyre népszerűbbek a kerékpársávok

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala - írja a Budapesti Közlekedési Központ.

  • 2020.06.04

Karácsony: Trianon mindannyiunké, magyaroké

Június 4-én 16 óra 30 perckor egy perces közös emlékezésre kérem a budapestieket. Közösségteremtő emlékezésre, nem is csak a múlt miatt, hanem a jövő érdekében - írta a főpolgármester.